Beste oordopjes en koptelefoons voor het sporten in 2019 – Getest en Vergeleken op Muzine.nl

Er zijn weinig sporters die sporten zonder muziek. Ook niet zo gek, want muziek is een van de beste partners die je je kunt wensen tijdens het sporten. Er kan weinig tegen het opzwepende vermogen van je favoriete nummers op. Dankzij muziek krijg je motivatie om te beginnen en helemaal maximaal te kunnen gaan. Een goede headset is hierbij wel meer dan noodzakelijk. Maar ga je voor oordopjes of een koptelefoon? En heb je noise cancelling nodig? Wat is dat eigenlijk? Waar moet je verder nog op letten? Met dit artikel gaan we dit een stuk duidelijker voor je maken, zodat jij op zoek kan gaan naar een model die perfect bij je past.

Top 5 oordopjes en koptelefoons voor het sporten 2019

Bose Soundsport Wireless

Wil je je muziek tijdens het sporten in hele hoge kwaliteit beluisteren, dan is de Bose Soudsport Wireless een uitstekende keuze. De geluidskwaliteit is heel erg goed. Daarnaast is de connectie erg stabiel en zitten de oordopjes uiterst comfortabel. De oordopjes zijn spatwaterdicht en weersbestendig, wat ze ook geschikt maakt voor buitensporten. Een handige extra is dat de oordopjes worden geleverd met een soort vleugels aan de dopjes vast. Hierdoor kun je ze beter in je oor klemmen en zorgen de vleugels dat de dopjes minder snel uit je oren vallen. De accuduur is zo’n zes uren, dus daar houdt je wel even mee vol.

Samsung Gear IconX

De Gear IconX van Samsung is een set met draadloze oordopjes. Deze oordopjes klinken geweldig en hebben hele handige extra’s om ze tot een ideale partner voor bij het sporten te rekenen. Nog beter dan zijn voorganger. In combinatie met de S-health app worden al je data bijgehouden van je sessies. Denk hierbij aan verbrande calorieën, afstand en tijd. De app geeft alle data weer, zodat je vol voor je gestelde doelen kunt gaan. De geluidskwaliteit is geweldig en de accu gaat zo’n zes uren mee. Dit kun je nog verder verlengen met het bijgeleverde oplaadhoesje. Verder is de Bluetooth-connectie probleemloos en kun je de oordopjes bedienen met een touchscreen op de dopjes. Wat we echter een van de grootste pluspunten vinden is dat de draadloze oordopjes een intern geheugen van 4 GB hebben. Hierdoor kun je je favoriete muziek om op te sporten, met een computer of telefoon gewoon op je oordopjes zetten. Hierdoor heb je geen internet en zelfs je hele telefoon niet meer nodig. Super handig, want vaak heeft sportkleding geen zakken en zit je vast aan een speciaal ding voor aan je arm. Fijn is anders. Met de Gear IconX is het gewoon oordopjes in doen en gaan.

Libratone Track+

Een hele handige functionaliteit van de Libratone Track+ is het feit dat er vier verschillende niveaus noise cancelling op zit. Zo kun je de draadloze oordopjes precies afstellen op de omgeving waar je in sport. Ben je buiten aan het hardlopen en wil je de auto´s aan komen horen rijden, dan zet je hem op het laagste niveau. Sport je binnen en heb je genoeg van het lawaai, dan zet je hem een paar standjes hoger. De oordopjes zijn lekker licht, waardoor je na een tijdje niet eens meer in de gaten hebt dat je ze draagt. Ze zijn verder zweet- en spatwaterdicht. Ook zijn de oordopjes aan elkaar verbonden met een rubberen koord. Dus mocht onverhoopt een keer een dopje uit je oor vallen, dan hoef je er niet naar op zoek.

Jabra Elite 85H

De Jabra Elite 85H is de eerste premium draadloze koptelefoon van het merk. En dit debuut is echt uitstekend, de concurrentie kan volop aangegaan worden. De koptelefoon heeft een subliem geluid en heeft slimme functionaliteiten. De noise cancelling past zich namelijk automatisch aan de omgeving aan. Ook kun je de instellingen zelf nog aanpassen met de bijbehorende app. Ook maakt een geweldige microfoon het mogelijk om nagenoeg overal verstaanbaar een telefoongesprek te voeren. Voor als je tijdens het sporten wordt gebeld. De koptelefoon is verder stof- en waterbestendig, dus ook perfect voor buitengebruik. De accu is ook geweldig, die gaat tot wel 36 uren mee.

Plantronics BackBeat Go 410

Wil je oordopjes voor het sporten aanschaffen maar hoeft het niet zo duur, dan is de Plantronics BackBeat Go 410 zeker een aanrader. De draadloze oordopjes zitten erg comfortabel en beschikken over een prima geluidskwaliteit. Daarnaast hebben de oordopjes actieve noise cancelling, waardoor je de muziek goed hoort en verstaat. Deze noise cancelling wordt automatisch aangepast naar de omgeving waar je je in bevindt. Ze zijn verder zweetbestendig, wel zo handig voor het sporten. De snellaadfuctie zorgt ervoor dat je met een kwartier alweer op 80% van de accu zit. En als je toch gelijk wilt luisteren: er wordt een draad meegeleverd, waardoor je ook gewoon kunt blijven luisteren als je accu leeg is.

Goedkope oordopjes en koptelefoons voor het sporten? Dit zijn de beste budget oordopjes en koptelefoons voor het sporten & meer tips

De eerste budgettip is om op zoek te gaan naar tweedehands modellen. Er zijn genoeg websites die tweedehands oordopjes en koptelefoons voor het sporten aanbieden. Als tip geven we je verder nog mee om op zoek te gaan naar de oordopje waarbij je de dopjes kunt vervangen. Zo kun je voor een klein bedrag nieuwe en ongedragen dopjes kopen om het belangrijkste deel te vervangen. Zo zijn je oordopjes weer als nieuw, met de behoorlijke korting van een tweedehands aanschaf.

Als je toch liever helemaal nieuwe oordopjes en koptelefoons voor het sporten wilt, raden we aan om op zoek te gaan naar de goedkopere varianten. Ook bij de varianten onder de honderd euro zitten producten bij die gewoon een relatief hoge kwaliteit hebben. Je ziet ze minder in advertenties en campagnes. En hiermee kan een redelijk deel van de aanschafprijs afgehaald worden. Het beste voorbeeld van een goede optie voor een aantrekkelijke prijs is de JVC HA-FX65BN. Naast dat deze oordopjes beschikken over goed werkende noise cancelling, zijn ze ook nog eens draadloos. Daarnaast zijn ze licht in gewicht er erg comfortabel om in je oor te dragen. Voor iedere gebruiker is er wel een juiste pasvorm te vinden, omdat de oordopjes geleverd worden met vier maten oordopjes. Die ook nog eens beschikken over memory foam, waardoor ze steeds beter naar je oor vormen. De accu gaat zes uur mee en de oordopjes zijn zweet- en regenbestendig. Ook voor het sporten zijn de oordopjes dus heel geschikt. Een leuke extra is dat de behuizing magnetisch is, dus als je de oordopjes even uit wilt doen klik je ze tegen elkaar en kun je ze met het koord om je nek hangen.

Let hier op bij het kopen van oordopjes en koptelefoons voor het sporten voor de beste koop

Best koop tips: waar moet je op letten bij het aanschaffen van oordopjes en koptelefoons voor het sporten. De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is voor welke activiteit je ze voornamelijk wilt gebruiken en waar. Hieronder leggen we je uit waar je rekening mee kan houden.

Cardio of kracht?

Ga je je koptelefoon of oordopjes voornamelijk voor cardio of krachttraining gebruiken? Met cardio bedoelen we de trainingen waar je een hoge intensiteit toepast. Dus hardlopen, crosstrainen, fietsen en dergelijke. Trainingen waar je flink beweegt en je je goed in het zweet kan werken. Omdat je dus veel beweegt gaat onze voorkeur uit naar het gebruik van oordopjes. Simpelweg omdat deze wat beter in je oor blijven zitten. Een koptelefoon heeft nog wel eens de neiging om van je hoofd af te glijden als je veel beweegt, erg irritant. Een koptelefoon kan natuurlijk wel als je dat fijner vindt. Zorg er dan wel voor dat je een variant kiest die goed op je hoofd klemt en blijft zitten. Door even wild met je hoofd te bewegen kun je dit mooi testen.

Bij krachttraining maak je veel meer gebruik van gecontroleerde bewegingen. Je hoofd beweegt hier een stuk minder bij. Dus kun je voor zowel een koptelefoon, als voor oordopjes kiezen. Het is maar net wat jij fijner vindt. De ene vindt oordopjes vervelend zitten en de ander houdt juist van het feit dat oordopjes lichter zijn en makkelijker te nemen. Ook vindt de een geluidskwaliteit erg belangrijk en die is vaak wat beter in een koptelefoon, oordopjes zijn dan weer goedkoper. De keuze is aan jou.

Noise cancelling, ja of nee?

Een andere overweging is de keuze voor noise cancelling. Noise cancelling zorgt ervoor dat je minder of geen last hebt van omgevingsgeluid. Bij passieve noise cancelling wordt het omgevingsgeluid gedempt. Dit wordt gedaan door een isolatie in je oordopjes of koptelefoon. Actieve noise cancelling (ANC) produceert door middel van ingebouwde techniek actief een tegengeluid voor de omgeving. Hiermee wordt het geluid van buitenaf geneutraliseerd. Zo hoor je de omgeving amper nog (afhankelijk van de kwaliteit van de ANC). Het voordeel van weinig tot geen omgevingsgeluid is niet alleen dat je je niet meer stoort aan de omgeving, maar dat je je eigen muziek ook beter hoort. Zonder ruis hoef je de volume ook niet maximaal aan te zetten. De kans op gehoorschade (zowel op de korte als op de lange termijn) wordt hiermee behoorlijk verkleind.

Ben je vooral buiten aan het sporten dan raden we af om oordopjes of een koptelefoon te kiezen met actieve noise cancelling. Het is een stuk veiliger voor jezelf als je auto’s en andere medeweggebruikers aan kan horen komen. Sport je voornamelijk binnen dan kan het wel erg fijn zijn. Je kunt je volledig focussen op je eigen work out en hebt geen last van schreeuwende medesporters. 

Wel of geen draad?

Daarnaast heb je nog de keuze om voor draadloze varianten te kiezen. Aangezien je bij cardio behoorlijk wat beweegt, kan het zeker fijn zijn om een draadloze koptelefoon of draadloze oordopjes te gebruiken. Je hebt veel meer bewegingsvrijheid en kunt helemaal los gaan. Het draad gaat niet in de knoop en je blijft nergens achter haken. Draadloze varianten zijn echter vaak wel wat duurder en je moet letten op het feit of de accu het nog wel volhoudt. Ga je wel voor een draadloze variant, houdt er dan wel rekening mee dat het apparaat die de muziek afspeelt een Bluetooth-verbinding heeft. Met deze verbinding sluit je de oordopjes of koptelefoon aan. Is dit niet aanwezig dan is de koptelefoon of zijn de oordopjes nutteloos. Zou een beetje zonde zijn.

Belangrijk om op te letten

Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten is of je oordopjes of koptelefoon zweetbestendig is of waterdicht. Bij cardio is de kans erg groot dat je aan het zweten komt en dus moet je apparaat daar wel tegen kunnen. Gebruik je de oordopjes of koptelefoon voornamelijk binnen dan volstaat een zweetbestendig model. Gebruik je hem voornamelijk buiten, dan raden we toch wel aan om een helemaal waterdichte variant te kiezen. Dan kan je ook als het begint te regenen doorgaan met je work out. Je kunt er dan zelfs mee zwemmen.

De verschillende typen oordopjes en koptelefoons voor het sporten

Wat zijn oordopjes en koptelefoons voor het sporten en welke verschillende soorten heb je? Oordopjes en koptelefoons voor het sporten zijn oordopjes die ervoor zorgen dat jij je favoriete muziek kan beluisteren tijdens het sporten. Hiervoor heb je de keuze uit oordopjes en koptelefoons. Ook voor deze twee verschillende soorten apparaten heb je twee verschillende opties.

Voor wat betreft oordopjes heb je de keuze uit gewone oordopjes en in-ear oordopjes. Gewone oordopjes draag je voor je gehoorgang. Het speciaal vormgegeven dopje klem je in je oorschelp zodat de output van het geluid in je oor komt. De in-ear oordopjes stop je in je gehoorgang, zoals de naam al weggeeft. Een isolatie om de dopjes zorgt ervoor dat deze oordopjes een passieve noise cancelling hebben. Omdat de gehoorgang helemaal wordt afgesloten. Geluid van de oordopjes blijft in je oor en ander geluid komt er heel beperkt naar binnen. Beide varianten zijn verkrijgbaar in modellen met en zonder draad.

Koptelefoons zijn er in on-ear en over-ear.  On-ear koptelefoons zet je op je oren. Vlak over je gehoorgang. Over-ear koptelefoons gaan helemaal over je oren. Ook hier geldt dat de gehoorgang wordt afgesloten. Dus ook deze varianten van koptelefoons beschikken over passieve noise cancelling.

Ook interessant
Beste Gaming Headsets: PS4, PC en meer in 2019 – Getest en Vergeleken op Muzine.nl