Artikel

Rust zacht MusicFrom.NL (2000-2013)

Bombay Show Pig

Het internettijdperk heeft veel ondernemers niet bepaald windeieren gelegd. Toch brengt het grote succes van internet moeilijkheden met zich mee. De concurrentie wordt steeds zwaarder en men moet zichzelf constant online onderscheiden en meegaan met de tijd om rendabel te blijven. In die strijd in de internetwereld, waarin de tijd razendsnel gaat, gaan velen kopje onder, juist ook in de muziekwereld. Vorige week ging MusicFromNL, “de muzieksite van Nederland met als doel de beste nieuwe muziek uit Nederland te ontdekken en promoten”, opgericht door Arjen van der Straaten (opgeleid socioloog en drummer in Pourquoi Me Réveiller), definitief op zwart.

Arjen wilde dit trieste moment niet ongemerkt voorbij laten gaan en organiseerde in de BAR in thuisstad Rotterdam een voor iedereen toegankelijk afscheidsfeest met drie Nederlandse bands, veel bier en vooral een dubbel gevoel. Bij binnenkomst worden alle bezoekers verblijd met een cd, uiteraard afkomstig van een Nederlandse artiest, verpakt in een paars folie, die met een knipoog verwijst naar de paarsoranje huisstijlkleuren van MusicFromNL. Achtereenvolgens treden droompopgroep Wonder en alternatief garagerockduo Bombay Show Pig op en als toef op de taart horen we een dj-set van Baskerville.


Wonder

Wonder mag aftrappen en de band rondom singer-songwriter/gitarist Marije de Vries en haar partner gitarist/songwriter Patrick Schaafstal zegt vereerd te zijn op te mogen treden op dit feest en vooral dankbaar te zijn voor alle support van MusicFromNL. Is die support terecht? Geen twijfel. De dromerige liedjes zitten erg goed in elkaar en de band krijgt de kleine zaal, die doet denken aan een undergroundclub in Berlijn, tamelijk stil. We horen invloeden van bands als Still Corners, Radiohead en Beach House. Achtergrondzangeres Masha Schenkel is een grote aanwinst voor Wonder en ook de rest van de band rondom De Vries en Schaafstal is sterk. Verlegen lacht zangeres Marije de Vries wanneer ze aankondigt dat het volgende nummer, Sailor, speciaal voor Arjen is.

Een half uur later mag Bombay Show Pig laten horen waarom ze zijn gepusht door MusicFromNL. De band, die begin 2013 op SXSW in Texas optrad en sowieso in het buitenland erg goed wordt opgepikt, lijkt in eigen land nog wat meer aandacht te verdienen. Na enkele EP’s bracht de band in 2012 debuutalbum Vulture / Provider uit, dat louter slim opgebouwde, aanstekelijke liedjes bevat. Drummer/zangeres Linda van Leeuwen en liedjesschrijver/gitarist/zanger Mathias Janmaat geven vanavond vol gas en het steeds vollere zaaltje lijkt meerdere heuse fans te bevatten, die vooraan gretig meedansen. Als Van Leeuwen halverwege Arjen het podium oproept om een nummer mee te doen op tamboerijn, bereikt de toch al opgewonden stemming in BAR een climax. Arjen lijkt blij als een kind dat hij mag meedoen en als de laatste noten hebben geklonken roept iemand in de zaal tevergeefs “en nu moet je hem laten drummen!” Helaas, dat gebeurt niet.


Bombay Show Pig

Gelukkig hebben we nog een dj-set van Baskerville tegoed. Dit duo bestaande uit gitarist Thijs van der Klugt en bassist Bart Possemis maakt uitermate dikke discostampers en scoorde in 2011 een bescheiden hit met Devil’s Town, afkomstig van debuut Disco Biscuits. Vanavond doet Van der Klugt het alleen, maar dat maakt het niet minder lekker. Inmiddels staat de tent behoorlijk vol met aangeschoten of dronken, maar vooral muziekliefhebbende mensen die geen remmingen meer kennen en de meest indrukwekkendste dansmoves laten zien. En het blijft roerig tot zeker vier uur na middernacht.

MusicFromNL is niet meer, maar een mooi muziekplatform dat pionierswerk verrichtte, nam in ieder geval in stijl afscheid.

Interview eigenaar/oprichter Arjen van der Straaten

Of het nu gaat om facebook, nu.nl of twitter, internet is voor iedereen in 2014 net zo gewoon als een schone onderbroek aantrekken; we slaan allemaal wel eens een dagje over, maar niet meer dan dat. Arjen van der Straaten begon de site MusicFrom.NL al in 1998, toen internet nog lang geen gemeengoed was, met als doel het promoten van bandjes van eigen bodem. Een pioneer pur sang dus. “We begonnen met het promoten vanuit Tocado, een organisatie die Rotterdamse muziek wilde pluggen, maar al snel werd het landelijk. Vooral omdat we kansen zagen.”


Eigenaar/oprichter Arjen van der Straaten

Jarenlang is MusicFrom.NL een toonaangevende muzieksite geweest. Waarom dan nu stoppen? Van der Straaten is er vrij duidelijk over. “We hebben jarenlang ontzettend goed gedraaid, maar toen Roel Bouman, een van onze drijvende krachten vorig jaar op veel te jonge leeftijd (54) overleed, viel er iets weg dat niet te vervangen was. Dat, in combinatie met het feit dat ik gewoon al een tijdje speelde met het idee iets totaal anders te gaan doen, is wel een bepalende factor geweest om ermee op te houden. En dat is een goede keuze geweest, denk ik, want op zo’n eindfeestje als vandaag vind ik het gewoon heel erg lekker om achter die computer weg te zijn. Lekker backstage een beetje helpen met opbouwen. Dat heb ik echt wel gemist. En er is echt wel een dubbel gevoel hoor. Maar het voelt goed om even blanco, vanuit het niets, alles weer opnieuw te bekijken, en vanuit daar verder te borduren.”
Toch verdwijnt er met MusicFrom.nl een monument uit de Nederlandse muziekscene. Daarvoor verdient Van der Straaten respect, en het is voor het muzikale landschap in Nederland te hopen dat hij snel weer terugkeert, op wat voor manier dan ook.

(Verslag: Natalie Polman.  Interview: Ronald Renirie.  Foto's: Rene Oonk)

ad bol.com

Muziek algemeen

Redacteuren en Fotografen

Muzine.nl is altijd op zoek naar goede redacteuren en fotografen.

Interesse? Stuur een mailtje naar ronald@muzine.nl

Social media

Volg Muzine.nl op Facebook of Twitter

Like us